Kinderopvang gaat niet eerder open

Financiële tegemoetkoming geldt ook voor verlengde lockdown

Zorgen over aantal besmettingen

Alle kinderdagverblijven blijven dicht tot 8 februari, behalve voor de noodopvang. Dat heeft het kabinet laten weten. De eerder aangekondigde tegemoetkoming in de eigen bijdrage loopt ook tijdens deze verlenging van de lockdown door.

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) lijken kinderen in dezelfde mate ontvankelijk en besmettelijk voor de Britse variant van het coronavirus als bij de ‘oude’ variant. Daar is echter meer bevestiging voor nodig. Ook zijn er nog te veel zorgen over het aantal besmettingen in Nederland en de verspreiding van nieuwe varianten van het virus in de samenleving. Daardoor is het niet mogelijk om kinderopvanglocaties eerder te openen. Contactmomenten tussen volwassenen moeten nog zoveel mogelijk worden voorkomen. Dat laat het kabinet weten.

De kinderopvang blijft net als het basisonderwijs wel open voor de noodopvang van kinderen van ouders met een cruciaal beroep en voor kinderen in een kwetsbare positie. Dat is, gelet op de specifieke groepen, verantwoord volgens het OMT.

'Groot respect'

Demissionair staatssecretaris Bas van ’t Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid): "De kinderopvang kan tijdens deze lockdown helaas niet eerder open. Ik begrijp heel goed dat dit een teleurstellende boodschap is voor ouders, pedagogisch medewerkers en kinderen. Ik snap dat de druk hoog is, zowel in de noodopvang als bij ouders thuis. Groot respect voor alle ouders die thuiswerken combineren met de zorg voor jonge kinderen en het in goede banen leiden van thuisonderwijs, maar volledige opening van kinderopvang is op dit moment niet verantwoord gezien de huidige aantallen besmettingen. Voor kinderen in een kwetsbare positie en kinderen met minimaal één ouder in een cruciaal beroep kan de noodopvang open blijven. Mede dankzij de enorme inzet van medewerkers in de kinderopvang. Ik blijf met de kinderopvangsector in gesprek in aanloop naar het volgende weegmoment van alle lockdown-maatregelen."

De opening van de kinderopvang wordt meegenomen in de heroverweging door het kabinet van alle lockdown-maatregelen, die gelden tot 8 februari. Voor de kinderopvang blijft het verzoek aan ouders om de facturen door te blijven betalen gedurende de sluiting. De eerder aangekondigde tegemoetkoming in de eigen bijdrage loopt ook tijdens deze verlenging van de lockdown door.

Gerelateerde nieuwsberichten

corona

Coronasluiting verlengd

Het kabinet heeft op dinsdag 12 januari bekend gemaakt dat de lockdown wordt verlengd tot en met 7 februari. Onderzocht wordt nog of kinderdagverblijven mogelijk al 25 januari open mogen.